Bee "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa"

Onko musiikki miesten tunteiden kieli?

Mietin nyt suurta määrää, lähes kaikkia miehiä — en poikkeuksia. Voi kai sanoa, että on yleistietoa, että tunteet eivät miehillä juurikaan ole esillä arkielämässä. Mutta olemassa ne ovat, ja jokin väylähän täytyy olla niiden käsittelyyn, muutenhan tunteisiin tukehtuu.

Kaikilla itse tuntemillani miehillä on suhde musiikkiin, ja jos olen oikein tulkinnut, niin se on hyvinkin henkilökohtainen suhde.

Kaikessa musiikkiin liittyvässä miehet ovat enemmistössä: säveltäjät, sanoittajat, musiikkibisnesihmiset, musiikkitoimittajat, -arvostelijat jne. Ja erityisesti näin on kevyenmusiikin soittajissa. Naisbändejä on vieläkin hyvin vähän, ei edes yksittäisiä naissoittajia yhtyeissä juurikaan ole. 

Tiedän, että soittajat ovat suosiossa tyttöjen ja naisten keskuudessa, mutta ei se voi suurin syy eikä motivaatio olla instrumentin opetteluun, jonka työmääräkin btw. hyväksi tullakseen on valtava. Väitän, että pohjalla ovat musiikin kautta välittyvät tunteet. Siksi musiikki on erityisesti miesten toimintaa, keino tunteille.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tarkoittaako blogisi, ettei miehillä ole aitoja tunteita vaan metatunteita, siis tunteita tunteista?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tarkoitan, että miehet päästävät itsensä tuntemaan tunteita musiikin kautta. Kyllä ne todellisia ovat, omia tunteita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #3

Useimmiten naiseen, luulisin, tarvitseeko tuota kysyäkään:)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #4

Miehen suhde naiseen on relevantti arvio pääsyistä. Miten tunne mitäkin suhdetta käsittelee on monimutkaista. Nainen ei myöskään ole ainoa syy tunnehtia. On olemassa monimutkaisia vuorovaikutussuhteita maailmaan. Itse kirjoitan lauluja aika paljon erilaisen ahdistuksen vinkkeleistä, kuten työtilanteet, väkivallan uhka tai siihen törmääminen etc.

Jotkut haluavat kirjoittaa ilosta. Kesäfiiliksistä, bilettämisestä, innostumisista etc. Minäkin joskus, valitettavan harvoin vain. Hyvä esimerkki on se, kun syksyllä tapasin tuolla baarissa jossa käyn esiintymässä hienon taiteilijaneitosen. Inspiroiduin hänestä ja alitajuntani teki siitä biisin. Sukset menivät tuotapikaa kuitenkin ristiin, jonka johdosta eräänä yönä hakkasin häneen liityen kiukuissani toisen kappaleen. Mitään "sellaista" suhdetta ei edes ollut, oli vaan merkittävän tuntuine tapaaminen, innostuminen siitä ja pettymys. Riittävästi minulle kahteen kappaleeseen.

Jotenkin näin kuvittelen, että kaikki maailman aito, tunteista pursuava musiikki syntyy. Ei niin että opiskellaan trumpettia ja sävellajisia teorioita vuosikaudet. Niin syntyy ihmisiä muusikon ammattiin. Heillä on sitten toki työkaluja tehdä kaikenlaista, jos luomisen henki niin käskee.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #24

Nyt kun näistä tunteista puhutaan, niin täytyy kertoa edelliseen liittyen vielä se, kun esitin tuossa taannoin sen kappaleen jonka kiukuissani tein. Emmin kuukausia voiko sitä edes esittää, etenkään jos henkilö on paikalla. Vai juuriko silloin pitäisi?

Kun kömmin lavalle lopulta esittämään kappaleen, henkilö oli ehtinyt lähteä ja tunsin jonkinnäköistä vastuunvapautta. Se mitä siinä juuri ennen biisiä sitten mietin oli, että kun kappale on niin kiukkupäissä tehty, niin kun siinä esityshetkellä en taas ollut mitenkään kiukkuinen, niin miten saisin alkuperäisen tunnetilan välitettyä? Sen syyn miksi kappale on olemassa, ajattelin että välityksen laatu siitä perspektiivistä on tärkeää. En ehkä onnistunut täysin. Ehkä seuraavalla kerralla. Tommonen on aika vaikea juttu lopulta. Ääritunteen luomispurskeen uudelleenluominen esille. Parhaat artistit osaavat tämän ja ovat parhaita juuri siksi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #3

Tarkoitatko mitä tunteita, millaisia tunteita koetaan? Henkilökohtaisia, kaikkea maan ja taivaan väliltä, mitä tunteita on sisällä tunnettavana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Onko musiikki miesten tunteiden kieli?"

- Hm. Tämä tuli vähän äkkiä. Vastaan lyhyellä miettimisellä, että ei erityisesti. Musiikissa parasta on välitön aistihavainto, ja sen "osuminen" tajuntaan, siis se mitä kutsutaan hyvältä kuulostamiseksi.

En tarvitse musiikkia tunteideni tulkiksi tai käsittelyyn, mutta mielihyvin taustaksi tai jopa täysipainoiseksi kuuntelunautinnoksi. Musiikilla on siis arvo sinänsä. Olenkin joskus ihmetellyt, kun suomalaisen miehen väitetään tanssilattialla kohdistavan naiselle niitä tunteita, joista solisti lavalla samaan aikaan laulaa. Ikään kuin ulkoistettua ilmaisua - höh.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No, eihän tuo Gröhnkään osannut vastata muuta kuin: En. Sentään sen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ehkä Tuomo olet niitä poikkeuksia :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Joo Tuomo...mielihyvin...mikäs se mielihyvä sitten oikein onkaan..ai joo,sehän on tunne! ..ystävyydellä..:)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Musiikki on tunteiden kieli sekä miehille että naisille, mutta on uskottavaa väittää, että miehen on naista helpompi käsitellä tunteitaan musiikkiin piilotettuna.

Se, joka näkee musiikin pelkkänä matematiikkana tai teknisenä suoritteena, jättää näkemättä musiikin tärkeimmän olemassa olon syyn. Sen, miksi se liikuttaa ihmismassoja. Musiikeista paras syntyy tunteista ja ravistaa niitä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Musiikki ei missään suhteessa ole kieli eikä itse musiikilla ole edes sementiikkaa ...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Oikea sana on ´semantiikka´. Määrittele se ja kieli. Wikilinkki ei kelpaa, sun täytyy ymmärtää itse.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #23

Kielellä ilmaistaan ajatuksia, mikä edellyttää semantiikkaa. Musiikilla ei ole semantiikkaa. Musiikki ei siis ole kieli. Musiikin sanominen kieleksi on huono metafora.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #27

Kieli on ajatusten ymmärrettäväksi teettämisen väline ja musiikki mahtuu kategoriaan helposti. Ei meidän sitä silti kieleksi tarvitse kutsua, jos kielen merkitys halutaan rajata. Ei vaivaa minua yhtään.

Semantiikka taas tutkii merkityksiä.

Miten niin musiikilla ei sellaisia ole.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #31

Sanopa jokin ajatus pelkästään musiikin avulla ...

Ei semantiikka ole mikään tutkimusala, joka tutkii ...

Kieli ei vain toimi ilman semantiikkaa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #32

Maailmassa on kerrottu miljoonittain asioita musiikin kautta ja useimmille se käy järkeen, tiedostivat he sen tai eivät. Ymmärrän, että asia on abstrakti hahmottaa, en itsekään tiedä kuinka kaikki tapahtuu. Tunnetilojen ilmaisu ja niiden tulkinta ei ole helposti määriteltävää matematiikkaa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #35

Haluan puhua tästä siksi, että koen että olen saanut asiaan ymmärryksen. Kuutisen vuotta on ollut nimittäin nyt niin, että alitajuntani kääntää kokemuksiani, niiden synnyttämien tunnetilojen kautta, melodioiksi. Olen oppinut ymmärtämään, että se on alitajuntainen mielen tapa käsitellä asioita. Jollain tapaa parantava keino, luulisin (vrt esim bluesin juuret = sorretun kansan sorrows > valtava, edelleen elävä ilmiö). Normaalisti asiaa käsitellään vastaanottavasta perspektiivistä, mutta sitä ei voi tapahtua, jos joku ei ensin tee lähetystä. Se on kaikkein herkimmin kokevien tehtävä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #36

Herkkyytensä kanssa on yksin, ja sen kanssa on yleensä haasteellista elää. Mutta toisaalta se on äärettömän arvokas ominaisuus, jos sen kanssa oppii olemaan. Vilpitön kannustus täältä sinne.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #36

Mikael. Se, että kokemukset ovat vaikuttaneet jonkun sävellyksen syntyyn, inspiroineet eräällä tavoin, ei mitenkään tee musiikista kieltä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #42

Kuten jo sanoin, minulle on täysin merkityksetöntä miksi sitä termisesti kutsutaan. Puhun musiikista kielenä, jos haluan tehdä sillä jotain ymmärrettäväksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #35

Kerrottu sanojen kautta. "Musiikki on kieli" on vain huono metafora.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Totta, että molempien on. Naisen näkökulmasta on mielenkintoista yrittää havainnoida sitä kanavaa, missä mies antaa itsensä tuntea, ja oma havaintoni on, että se on juuri musiikki. Piilotettuna kyllä joo, hyvä lisäys, mutta kyllä sen silti huomaa.

Miesten keskustelut musiikista ovat yleensä aika intohimoisia, varsinkin omista suosikkigenreistä. Ja kuuntelu, se miten musiikkia eniten käytetään, on miehellä kuin miehellä kiihkoisampaa kuin naisilla noin yleensä. Tunteet siinä ovat pinnassa (siis niin pinnassa kuin mies nyt yleensä voi itselleen sallia).

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Siinä vaiheessa, kun musiikki on tunteiden tulkki, niin ollaan jo ohitettu se syy miksi musiikkia on ruvettu tekemään tai tuottamaan ääniä jotka tuntuvat musiikilta. Laulajiksi ryhtyy varmaan henkilöitä, joiden lauluääni on hyvä ja heitä kannustetaan. monet jotka alkujaan eivät ole musiikillisia, mutta haluavat olla idoleidensa kaltaisia ja yrittävät toistaa heidän tekemäänsä musiikkia. Myöhemmin syntyy omat tulkinnat. Tyttöjä kiinnosta enemmän jokin muu asia, kuin ruveta imitoimaan jotakin Runawaysia. "Miehillä ei ole tunteita, kun ollaan kovia jätkiä".

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

"Juu ei ole", leikitään vaan niin tämän blogin ulkopuolella :)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Pitää varmaan paikkansa monien kohdalla, eikä monissa niistä tapauksista tunne tule kenties koskaan tykö. Väite ei täysin kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä koska itse olen alkanut tehdä musiikkia täysin alitajunnan käskyjen pohjalta, uskon että moni muukin on tehnyt niin. On ollut pakko.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Musiikki ei ole minulle tunne, eli eipä ole edes musiikki kolahtanut.

Mutta tunnen itse olevani hyvinkin tunteellinen, naiset eivät ilmeisesti ymmärrä miehen tunnetasoja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Helppoa kuin heinänteko, on/off

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Minun naisillani ei ole päänsärkyä.

Taisto Merilä

Minulla taas on sellainen käsitys, että ihmisen olemus on pohjimmiltaan musiikkia; sisältäen näin ollen myös tunteet, sekä tietysti kielen – ja eikös ihmiskunnan, tai siis maailmankaikkeuden, synnystäkin ole sanottu, että ”alussa oli ääni”?

Ihmisen tekemä musiikki liikuskelee tosin yleensä hieman rajoittuneemmissa sfääreissä.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Ja tähän väliin hieman taukomusiikkia ilman sen suurempia tunteita... https://www.youtube.com/watch?v=8HrmAgYE-6k

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ja mitä näemmekään soittajien kasvoilla.. niin.. niitä... juuri niitä. Ja enpä usko, että nuokaan miehet niitä sen enempää availevat keskenään, vaan se on siinä. Varmaan jatkavat seuraavaa biisiä tai lähtevät lasillisille puhumaan vaikka urheilusta.

Itse asiassa fanitan tuota tunteiden käsittelytapaa, mutta minkäs teet, kun olet nainen ja vaikka kuinka yrittää jäljitellä miehiä, niin aina joskus sitä vaan juuttuu junnaamaan oloaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos muuten biisistä, enpä ollut Hugh Laurieen laulajana törmännytkään.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Vähän arvasin sen. Laulajan ja muusikon ura oli Hugh Laurien oman kertoman mukaan ne hänen unelma-ammattinsa, mutta kohtalo vei kameran eteen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jossakin muuten kirjoitettiin, jotta kakassa kierittely on koirien musiikkia - hajujen sinfonia. Hajuaistimuksethan syntyvät samoissa aivojen rakenteissa, kuin tunteetkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja sitäkin on eri asteista. Lievimmillään hevosenkakassa, ja koiran pesu kaksijalkaisen kakasta onkin sitten yhtä juhlaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta leipätekstiin: naispuolisista oopperasäveltäjistäkään ei tule mieleen muita kuin Kaija Saariaho. Iskelmäbiisien naispuolisia sanoittajia toki on, mutta heitäkin vähemmän.

Mun mielestäni yksi kevyen musiikin parhaista on tämä, jos nyt yhden noukkisi:

https://www.youtube.com/watch?v=xnbiRDNaDeo

ja ai niin, jazz on erikseen, klassikoista

https://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Olisin halunnut vastata jotain hienoa mutta empäs osannutkaan
Menen tekemään biisin piru und vie sitte :D