Bee "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa"

Kaikki blogit puheenaiheesta Kazakstan

#Expoloration

Aluksi haluan huomauttaa, että otsikon sanahirviö ei ole oma luomukseni. Sen päästi ilmoille Ruotsin edustuston kakkonen, jonka kanssa olemme ottaneet tavaksemme silloin tällöin töiden jälkeen käydä Astana Expossa tutustumassa paviljonkeihin ja niiden tarjontaan. Ensimmäisestä ”Shall we go do some expoloration today” lähtien sana jäi elämään keskinäisessä kielenkäytössämme. Nyt jaan eteenpäin kokemuksiani Exposta ja siihen tutustumisesta – Expolorationista.  

Vapaa-aikaa ulkomailla

Suurin osa elämästäni Astanassa pyörii töiden ympärillä. Sitä vartenhan tänne tulin, joten on vain luonnollista, että se myös kattaa suuren osan arjestani. Lisäksi lähes kaikki ihmissuhteeni täällä ovat työkavereihin, joiden kanssa vietän myös vapaa-aikaani. Tällä kertaa haluan puhua hieman siitä, miten vapaa-aikani täällä eroaa vapaa-ajastani Suomessa.

Naapurislummi palaa

Kello on 04:45. Nukun kevyesti, sillä kaverini saapuvat tänne aamuyöstä ja odotan heidän puhelinsoittoaan, että menen heitä vastaan alakertaan. Herään siihen, että avoimesta ikkunasta kantautuu poliisiauton sireenit ja hämmentävää poksuntaa - ensioletukseni oli, että joku poikajoukko on aikaisin aamusta pelaamassa pallolla ja pompottelevat useita palloja pihalla nopeaan tahtiin. Nousen sulkemaan ikkunani, mutta en näe poikajoukkoa vaan mustan savupylvään, joka nousee kerrostaloni vieressä olevalta slummialueelta.

Elämää työpaikan ulkopuolella

Huh, kun tämä blogin ylläpitäminen tuppaa aina jäämään! Päiväni tuppaavat venymään pitkiksi, ja illalla kotiin palatessa alan olla niin väsynyt, ettei enää riitä energia kirjoittamiseen. Työaikani on n. 9:00-17:00, mutta liukumien vuoksi yleensä ennemminkin 9:15-17:15/17:30. Kävelymatka kotiin vie sellaisen puoli tuntia, ja jos tarvitsee kaupassa pistäytyä, siihenkin menee oma aikansa.

Astana, kirjaimellisesti pääkaupunki

Astana, Kazakstan - Keski-Aasian nopeimmin kasvava ja kehittyvä kaupunki, maailmannäyttelyn 2017 näyttämö, Euraasian sydän. Vuonna 2015 CNN julisti Astanan maailman oudoimmaksi pääkaupungiksi eikä syyttä – Astana, joka kasakin kielellä tarkoittaa yksinkertaisesti ’pääkaupunkia’, sijaitsee Pohjois-Kazakstanin laajoilla aroilla, eikä sen lähiympäristössä ole oikeastaan juuri mitään.

Miksi Astana?

On kulunut lähes kaksi viikkoa uudesta hypystä tuntemattomaan. Jälleen kerran pakkasin laukut ja hyppäsin lentokoneeseen kohti uutta maata, uutta työtä, uusia ihmisiä, uutta ympäristöä. Olen tehnyt sen kahdesti aiemminkin: vuosi yliopistovaihdossa Pietarissa, reilut kolme kuukautta korkeakouluharjoittelussa New Yorkissa. Olen nuoreen ikääni nähden nähnyt jo paljon maailmaa - ulkomailla asumisen lisäksi olen myös reissannut varsin paljon. Miksi sitten päätin lähteä taas matkalle? Mikä maailmassa viehättää niin, että se vetää minut taas kuudeksi kuukaudeksi pois kotoa? 

Asuntoa etsimässä

Saavuin Kazakstaniin hieman yli viikko sitten, tiistaina 9. päivä toukokuuta. Kaikista olennaisinta uuteen paikkaan muuttaessa on hankkia asunto oleskelun ajaksi. Vaikka Kazakstan modernisoituu ja etenkin digitalisoituu nopeasti, eivät vuokra-asuntomarkkinat vielä ole saatavissa online.

Tervetuloa Astanaan!

Terveisiä Astanasta, Kazakstanin pääkaupungista! 

 

Mannerheimin jalanjäljillä

Venäjän armeijan 39-vuotias upseeri Carl Gustaf Emil Mannerheim lähti 110 vuotta sitten kaksivuotiselle tutkimusmatkalle Keski-Aasiaan. Mannerheimin 14 000 kilometrin matka kulki ratsain yli jylhien vuoristojen ja polttavien aavikkojen aina Kirgisiasta Pekingiin.

Kazakstan - henkilökulttia ja hevosmiehiä

Keski-Aasian tasankoalueen hallinta on määritelty useissa geopoliittisissa teorioissa avaimeksi koko Euraasian mantereen herruuteen. Hevosilla ratsastavat arokansat ovat valloittaneet sen historian aikana eri ilmansuunnista käsin ja 1800-luvulla se oli osa Venäjän ja britti-imperiumin ”suurta peliä”. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Keski-Aasia on menettänyt suuren osan strategisesta merkityksestään, mutta merkkejä uuden pelin käynnistymisestä on ilmassa.

Julkaise syötteitä