Bee "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa"

Vitamiineja ja kuitua sydäntalvella — halvalla

  • Viikon salaattiannokseni.
    Viikon salaattiannokseni.
  • Keltainen piristää.
    Keltainen piristää.

Ruoka on taas puhuttanut, mutta käytännössähän kukin taaplaa ruokapyramidinsa itse ja usein viitsimisen/ehtimisen ehdoilla.  

Vitamiinien ja kuitujen saanti on näin talvisimpina kuukausina halpaa toteuttaa juureksilla ja hedelmillä. Kun tekee isomman satsin kerralla, on se myös helppoa ja nopeaa. Itse syön 6—8 kertaa vuorokaudessa, ja yksi kerta on aamiaisen ja lounaan välissä noin 300 g salaattiannos ja näin talvella nimen omaan juuressellainen.

Tänään tein viikon annoksen puolikkaasta kaalista, neljästä omenasta, kahdeksasta porkkanasta, yhden sitruunan mehusta, purkillisesta (n.500 g) ananaspaloja (myös mehu) sekä rusinoista. Hyvät perusaineet, mutta variaatioita voi keksiä oman makunsa ja tietenkin vaihtelun vuoksi. Tuolla pääsee alkuun.

Ainekset raastetaan paitsi ananas ja rusinat; käytän monitoimikoneen raastinta. Kaali ja omenat isompi reikäisellä terälla ja porkkanat pienemmällä. Kun on raastanut omenat, puristettu sitruunamehu sekoitetaan heti joukkoon etteivät omenat tummu. Ainekset kannattaa sekoittaa hyvin joka kerta, kun lisää uuden aineen. Silloin tulee sekoitettua useampaan kertaan kunnolla ja lopputuloksesta tulee myös kaunis katsella.

Valmista salaattia tulee noin kolme litraa. Säilön sen neljän litran muoviastiaan, jonne salaatin päälle laitan vielä kelmun suojaksi kannen lisäksi. A vot! — niin kuin tavataan sanoa.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Boring? On muuten paljon parempaa itse tehtynä kuin koskaan koulussa tai työpaikan ruokalassa, usko pois!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun tässä on porkkanarastetta annoksen päälle kannattaisi lorautta pikkasen öljyä, karoteeni kun on rasvaliukosta.
Appelsiini sopii myös mainiosti porkkanan ja kaalin kanssa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiitos neuvosta. Appelsiini on juuri se millä itse tuota useimmin varioin, ananaksen tilalle. Sitruunan tilalle suojaamaan omenan väriä appelsiinimehu --tai minkä tahansa sitrushedelmän -- on mainio vaihtoehto. Sitruunasta toisin tulee ihana kirpeys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Otetaan pari appelsiinia ja pari sitruunaa. Palastellaan ne ja leikataan lohkot sentin pätkiksi. Lorautetaan kulhoon ruokaöljyä noin desin verta ja kipataan hedelmänpalat kulhoon. Mausteeksi raakaa sipulia renkaina tai silppuna, sekä suolaa ja valkopippuria.

Sekoitetaan ja annetaan vetäytyä hetki ja syödään hiki otsalla.

Varsinkin tulee himo tähän soosiin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ei ehkä ihan käy tuoksi 300 g aamupäiväateriakseni :), mutta menee ehdottomasti kokeiluun. Hyvä lisäke..hmmm... jollekin, täytyy miettiä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tuli tämä lisäkesalaattiohje mieleen tuosta; sitruunaa ja öljyä tässäkin jonniin verran.

Marokkolainen porkkanasalaatti

1 kg hienoksi raastettua porkkanaa
120 g rusinoita
1,2 dl sitruunanmehua
1 tl sokeria
1,2 dl oliiviöljyä
hieman hakattua korianteria
vähän suolaa ja mustapippuria

Sitruunanmehu, korianteri ja sokeri kulhoon, vatkataan öljy sekaan. Yhdistetään porkkanaraasteen kanssa ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Liota rusinoita 15 min., kuivaa ja lisää joukkoon.

Hyvää on :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Marokosta mieleen säilötyt sitruunat, joilla voi maustaa niin vaikkapa tonnikala- tms. salaattia kuin tagineakin - vaikka ½ annostakin voi tietty tehdä:

12 sitruunaa
1,5 dl merisuolaa

Pese ja kuivaa sitruunat ja ota 2 niistä erilleen.
Leikkaa lopuista sitruunoista ohut viipale molemmista päistä.
Aseta sitruuna pystyyn ja tee siihen yksi tai kaksi pystysuuntaista viiltoa siten, että lohkot pysyvät kiinni toisissaan.
Ripota sitruunan täytteeksi runsaasti suolaa ja täytä samalla tavoin loputkin sitruunat.
Nosta sitruunat tölkkiin siten, että ne ovat tiiviisti toisiaan vasten.
Anna sitruunoiden tekeytyä 3 - 4 päivää, niin että kuoret pehmenevät.
Survo niitä sitten tiiviimmin tölkkiin.
Purista mehu kahdesta erilleen otetusta sitruunasta ja kaada mehua tölkkiin sen verran, että sitruunat peittyvät kokonaan.
Anna sitruunoiden tekeytyä vähintään kuukausi.
Huuhdo ennen käyttöä suola pois.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #11

Mies on tehnyt noita joskus. Täytyy myöntää, että vähän epäillen katselin isoa lasista säilykepurkkia jääkaapissa, siinä kun on tuo pitkä tekeytymisaika. Mutta toimii käytössä, minäkin suosittelen. Kannattaa etsiä marokkolaisia reseptejä, aika useissa noita käytetään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Miten paljon myrkkyjä on tavallisten sitruunoiden kuorissa? pitäisi kai käyttää luomusitruunoita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Kai ne siinä muiden myrkkyjen ohella menevät ainakin kun pesee Fairyllä ja juuresharjalla :)

Mutta luomua käyttäisin ellen saisi tuttavalta omasta puutarhastaan etelästä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jossain luki että auringonkukansiemeniä kannattaisi pureskella, en tosin muista miksi, mutta kuituakin niissä kaiketi on, ja kuikuilin netistä:

Auringonkukansiemenet sisältävät kaliumia, sinkkiä, seleeniä ja muita mineraaleja, proteiinia sekä B- ja E-vitamiineja.

Jotta kaikille: Terveyttä siemenistä! :)

http://www.kauneusjaterveys.fi/artikkeli/terveytta...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Hyvä lisäys, kiitos. Voisi ripotella salaatin päälle, on hyvännäköistäkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä voi kuin ihailla sinun terveellistä ruokavaliotasi, josta tässä minunkin varsinaisen herkkusuun pitäisi ottaa oppia. Saan välillä innostuksen puuskia ja syön terveellisesti ruokaa aina jonkun aikaa, mutta sitten taas "yleisön pyynnöstä" menee lihapulla - paistinsilakka- maksa kermakastikelinjalle.

Pannulla paahdetut auringonkukansiemenet ja muut siemensekoitukset ovat kyllä varsinaista herkkuani, mutta kun myös pähkinäsuklaa maistuu liian hyvältä ja itsekuri on mitä sattuu... Täytyypä siirtyä useammin lukemaan näitä terveellistä ruokavaliota tekevien ihmisten pariin, jopa sama tauti tarttuisi minuunkin:)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #15

Oma ruokanäkemykseni on, että katsotaan ja kokeillaan ja kehitellään, eikä tehdä ongelmaa. En tavoittele ikuista elämää :) mutta haluaisin olla 80-vuotiaana saman painoinen kuin 35-vuotiaana. Minua kiinnostaa myös lihaskunto ja mielenkiinnolla odotan peilikuvaani silloin kasikymppisenä :) Kehittelin nuorempana vanhenemista varten ajatuksen, että ensin on nuoruus ja kauneus sitten niiden tilalle tulee kunto ja tyyli.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainakin Pirkalla on valmis salaattisiemensekoitus, muistaakseni auringonkukan, kurpitsan ja pinjansiemeniä, mutta edullisemmiksihan nuo erikseen ostettuina kuin sillä nimellä pussitettuina tullevat.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #25

Taitaa olla noita kaapissa, mies käyttää leivänteossa. Täytyykin tehdä sekoitus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Myydäänhän niitä erikseenkin ja olenkin laittanut niitä sämpylöihin ja salaattiin.

Leivoin myös siemenkakkuja ja nepä vasta hyviä olivat.

Olen harkinnut alkaa pelkästään siemensyöäksi, eli kasvisruoka sai nyt uuden vaihtoehdon.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Siemensyöjä tietty idättää mm. vehnää ja ohraa, minäkin joskus vaikka tällä hetkellä on meneillään kylmäpuristettu vehnänalkioöljy. Pitäisi auttaa talvella kun naama konttaa lattialla, ts. ettei iho kuivu.

Naama konttaa lattialla tulee muuten siitä kun naapurin pikkupoika oli ollut kylässä ja äitinsä kyseli kuulumisia: Naama (Naomi) konttasi lattialla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #40

Idättää idättää. Auringonkukansiemenistä saa tosi hyviä versoja. Samoin sinimailanen ja mung-papu toimivat hyvin.

Tein sitten siemenkakkuja taas kun saitte härnättyä.

Kaksi kahvikupillista mysliä kupillinen sokeria, puolikuppia salaatti mix siemeniä (auringonkukka, kurpitsansiemen, pinjansimen, karpalorouhe), kourallinen seesaminsiemeniä ja pari kukkurapää ruokalusikallista spelttijauhoa. Lisätään hiukan vanilliinia ja leivinjauhetta sekoitetaan. Vahva ruilautus jouksevaa margariinia ja sekoitetaan. Pari kananmunaa ja sekoitetaan. Nostellaan pikkuisiin muotteihin ja paistetaan 200 astetta noin kahdeksan minuuttia.

Myslin sisältö:

Kaurahiutale, vehnähiutale,taatelirouhe, riisijauho, auringonkukansiemen,rusina,maissirouhe, (maissi- ja ohrauute) ja suola.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #41

Niin ja lisäsin vielä sekaan pinjansiemeniä erikseen, sekä kuivattua mansikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa rouheena.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Auringonkukan siemenet ovat hyvinkin terveellisiä. Mustan meren ympäristössä ja varmasti muuallakin kaukana kaakossa niitä myydään melkein missä vain kuorineen paahdettuina, kuoret irrotetaan hampailla, ja siemen pureskellaan. Pitkäkestoinen rituaali, kuin rukoushelmien nyplääminen, ja jonkinlainen purukumin korvike, kun suu käy koko ajan.
Hyviä ovat, ja miljoonat pikkulinnut eivät voi olla väärässä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla.
Meikäläisen päivittäinen salaatti on yksinkertainen, kuten sen tekijäkin.
Vihannessilppuriin lohkottu vihreä hapan omena, ja puolikas sipuli.
Silppurilla ajelua.
Kahvimyllyyn kourallinen maapähkinöitä.
Sillä ajelua.
Satunnaisesti lautaselle mysliä pehmentymään lorauksella piimää.
Omena-sipulimössö ja pähkinäjauhe sen joukkoon, ja sekoittamista ripauksella hienoa sokeria.
Resepti on ikioma.
Jokaisen lautasellisen jälkeen koen komistuvani.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Hienoa kehittelyä, ja vielä tuo komistuminenkin!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suosittelen käyttämään tummaa ruokosokeria, on paremman makuista kuin valkoinen sokeri ja ehkä terveellisempääkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä lisään porkkanaraastesalattiin raejuustoa kun haluan siitä kokonaisen aterian.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Astian pohjalle majoneesia, oliiviöljyä, etikkaa, musta- ja valkopippuria, sokeria ja suolaa. Pilkotaan kaali, porkkana ja sipuli tehosekoittimella ja sekoitetaan ainekset keskenään.

Reseptin antajan mukaan lopputuloksen pitäisi olla KFC:n (Kentucky Fried Chicken) salaatin mukainen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos haluaa välttyä lisäaineilta majoneesin kannattaa tehdä itse, se on helppoa. Silloin harvoin kun käytän majoneesia, minulla on tapana keventää sitä kermaviilillä. Tai sitten majoneesin sijaan sekoitan öljyä kermaviiliin. Eli keltuainen jää pois, muutoin samat mausteet: etikkaa, sinappia, suolaa, pippuria.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Eli keltuainen jää pois...""

Tämäkin vielä ja kun tuo keltuainen on juuri se suuri herkku:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Minulle neuvoi hoitaja, että yksi kananmuna viikossa.
Välillä teen kahden munan munakkaankin!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Syön jonkin verran vegaaniruokia. Majoneesin tilalle jossain reseptissä oli tällainen: 1 dl vettä, 1 dl öljyä, 1 tl yrttisuolaa ja 1/2 tl currya sekoitetaan. Lisätään sopivasti soijajauhoja eli miten paksua haluaa. Toimii esimerkiksi pastasalaatissa hyvin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Toimiiko soijajaho emulgaattorina?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pitääkö teidän kaikkien ihan välttämättä koota tulisia hiiliä pääni päälle??

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mieluummin porkkanaa kuin keppiä :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuvannollisessa mielessä ei kumpaakaan.
Oikea mullassa kasvanut porkkana on jees.
Porkkana päivässä pitää vatsan toiminnassa. Ei pidä raastaa liian hienoksi, ettei pitkät molekyylit mene rikki.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jenkit lisäävät kaaliporkkanasalattiin majoneesia, aasialaiseen tapaan se maustetaan etikalla. Sokerihiirelle suosittelen käyttämään makeutukseen teelusikallinen hunajaa.
Minulla on taipumusta makean ylensyöntiin, keksipaketti tai suklaamakeiset häviävät nopeasti, mutta hunajapurkki ei tyhjene samaan tahtiin.
Maustamattomaan jugurttiin hedelmiä tai marjoja ja hunajaa makeutuksena.
Tumma sokerikaan ei aiheuta sellaista kyltymättömyyttä kuin valkoinen.
Makeannälkääni viipaloin omenan ja sirottelen ruokosokeria päälle.
kypsennän parisen minuuttia mikrossa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Runsaassa voissa ja sokerissa paistettu porkkana pähkinöillä? Kiitos Seija!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mikä ettei, vaikka Nalle Puh voisi laittaa porkkanoihinkin hunajaa.