Bee "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa"

Maailman paras makaronilaatikko

Joku joskus jossain lehtijutussa kehui aurajuustolla maustettua makaronilaatikkoa lempiruuakseen. Tartun useinkin tuollaisiin heittoihin — ja eikun kokeilemaan, silloin muutama vuosi sitten. Nyt resepti on jo hioutunut, ja täytyy myöntää, että kyllä tämä arkiruoka-top3:ssa on minullakin.

Resepti on tässä yhden aurajuustokolmion mukaan, mistä tulee noin kahdeksan annosta. Olen tehnyt kaiken kokoisia määriä ja huomannut, että kaikkia aineita kannattaa lisätä tai vähentää samassa suhteessa.

 

Aurajuustomakaronilaatikko

         1 l   makaronia 

    800 g   jauhelihaa EDIT. nauta parempi kuin sika-nauta

           2   sipulia

1 kolmio  aurajuustoa

        4 dl  lihalientä

           2   munaa

        2 tl   red hot chili flakes (santa maria) tai 6 kuivattua chilisiivua murskattuna

                suolaa

                mustapippuria

                öljyä ja voita paistamiseen

 

Jos makaronilaatikon tekeminen tulee selkärangasta niin siitä vaan tekemään. Muille:

Keitä makaronit ohjeen mukaan, mutta jos ei ole tarkkaa ajastusta niin mielummin hiukan vähemmän kuin enemmän aikaa suositellusta keittoajasta. Keitä myös lihaliemi ja laita jäähtymään.

Ruskista jauheliha ja kuutioitu sipuli, lisää pannulle myös chili. Mausta kypsä jauheliha vielä suolalla ja mustapippurilla. EDIT. Muista, että lihaliemessä ja aurajuustossa on myös suolaa, ettet laita liikaa.

Murenna aurajuusto esimerkiksi haarukalla.

Voitele vuoka ja kaada kerroksittain ensin makaroneja sitten jauheliha-sipulisekoitusta, uudelleen makaroneja ja jauheliha-sipulia. Laita seuraavaksi aurajuusto tasaiseksi kerrokseksi ja vielä päälle makaroneja.

Sekoita kananmunat jäähtyneeseen lihaliemeen ja kaada se vuokaan. Päälle voi laatikkoperinteen mukaisesti levittää korppujauhoja ja muutaman pikkupalan voita sinne tänne, miten vaan.

Sitten uuniin 200 asteeseen, 45 minuutista tuntiin. Jos näyttää tummuvan liikaa pinnalta, laita folio suojaksi. Aineksethan ovat kypsiä jo uuniin laitettaessa, joten paistoajan voi määritellä itselle maistuvimmaksi. 

Anna vetäytyä hetki, ja sitten vaan herkuttelemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä en ole pitkään aikaan tehnyt makaronilaatikkoa, mutta tietysti siitäkin tulisi parempaa aurajuustolla.

Makaronilaatikon sijaan olen tehnyt jauhelihakeittoa, johon olen lisännyt makaronia ja se on ollut lähes kuin makaronilaatikkoa. Keittovihanneksia ja muuta tuomaan vivahteita. Varsin nopea ruokalaji.

Tuota vielä aikaisemmin minulla oli tapana tehdä pikamakaronilaatikkoa. Makaronit kiehumaan, jauheliha joukkoon, mausteet, sipuli ja kun makaronit ovat kypsiä, munilla hyydytetään seos. Valmistusaika noin vartti tai vähemmän.

Tällä hetkellä makaroni ja muut hiilarit ovat pannassa, mutta pistetään aurajuusto Mieleen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

En kuulu aurajuuston suurkuluttajiin, sehän usein ruuanvalmistuksessa peittää kaikki muut maut. Mutta makaronilaatikkoon se antaa mielestäni sellaista ryhtiä, ettei edes perinteistä höystettä ketsuppia tarvita ollenkaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Anteeksi nyt vaan, mutta olen sitä mieltä että jos valmiiseen ruokaan tarvitaan ketsuppia niin siinä on jotain peiteltävää vikaa :)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #9

Olen ollut ravintolan salissa töissä toistakymmentä vuotta aikoinaan, ja paheksuttavinta oli jos asiakas pyysi ketsuppia, joten ymmärrän :) Perinteinen makaronilaatikko on kuitenkin sellainen ruoka, johon se sopii, mutta eipä juuri muihin .

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Ammattilaisen selitys toki uskotaan :) Ja siitäpä muistui mieleen, jenkkilästä, paremman puoleinen kiinalaisravinteli, jossa tarjoilijan ilme ei värähtänytkään kun viereisessä pöydässä asiakas pyysi ketsuppia - kuka kuinkin ruokansa pilaa, makaronilaatikonkin maun ketsupilla :D

Edit: Makuasioista ei tietysti voi kiistellä, ja on meidänkin kaapissa just ja just ennen parasta chiliketsuppia.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #12

Niinpä, ne makuasiat ja mielipiteet :)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #11

Jacqueline Kennedy-Onassis oli suuri ketsupin ystävä ja sai sen käytöllä aikaan skandaaleja niin kotimaassaan kuin maailmankuulussa pariisilaisravintolassa.

http://www.ronitbaras.com/emotional-intelligence/p...

Matti Siikala

Sipulia, sipulia ja pippuria.
Vyönsolki nitisee liitoksissaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Vyönsolki vaihtoehto vaa'alle.

Matti Siikala

Makaronilaatikko nosti painoni 20 kiloa- 106kg.
Maukasta kotiruokaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tämä on uskonnon jälkeen herkin mielipideasia Suomessa, että mitä voi syödä — EU/eurokin jää kolmanneksi. Minä suosittelen kalorilaskuria. Työlästä joo, mutta oppii ruuasta ja ravintoarvoista tarpeellisen käytännön kautta. Itse käytin muutaman kilon laihduttamiseen toissa vuonna, ja nyt vedän hatusta yleensä 100 kcal:n tarkkuudella kalorimäärät. Paino ei ainakaan vielä ole noussut takaisin.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Minulla on tällainen nyrkkisääntö: Jos siinä on pekonia ja aurajuustoa, se on maailman parasta. Koetan huomenna ensimmäistä kertaa makaronilaatikkoon, tällä yllä olevalla reseptilläsi, lisään tietenkin pekonin.

Nyt jo on nälkä!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

:)) Äijämakaronilaatikkoa. Kaikki ruuat, joissa on aurajuustoa, pekonia ja chiliä saavat minulta etuliitteen äijä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Saattavat kyllä olla erityisesti miesten suosiossa - mikä omalta osaltaan selittää runsasta sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä käytän ketsuppia erilaisissa laatikkoruoissa... Kohtuullisesti. Sitä menee vähemmän kuin brandya päivässä.
Lihapullien kanssa sopii myös. Joskus keitetään iltapalaksi pelkät nakit. Sinappi-ketsuppi-kurkkusalaatti.

Kalaruoissa en käytä. Komppaan Matti Siikalaa, sipulia, sipulia, sipulia. Siinä minun mielivihannekseni vai juuresko se on?

Ketsupin sijaan aika paljon menee tomaattimurskaa-paseerattua tomaattia. Tuoreina ruokaan lisättäviä tomaatteja... paljon tomaattivalmisteita.

Niitä menee silakkaan, spagetti Bologneeseen, pastakastikkeisiin.
Kerman ja tomaattivalmisteiden sekoittaminen vaikka uunipakastekalaan (sei) jne.

Muuten Heinz-ketsuppi on suosikkini. Sopivaa makeutta ja makua.

Brandy-juttu oli vitsi,- vai oliko? Kyllä sitäkin tässä taloudessa kuluu 8-12 centtilitraa riippuen päivästä.

Makaronilaatikko ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini. Makaroni yleisestikään ei, vaikka muuten pastoista tykkään. Olen silti vankkumaton perunamies.

Raimo Kosken jauhelihakeitto makaroneineen on tuttua jo vuodelta 69 varusmiespalveluksesta. Makaronia oli lisätty perunan lisäksi lihakeittoon. Kyllä se maistui.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Sinulla näyttäisi olevan hyvä ja ongelmaton suhde ruokaan ja juomaan, onneksi olkoon!

Perunasta muistui mieleen, kun opiskelin joku aika sitten ja kansantaloustunnilla opettaja sanoi, että maan kehittyneisyyttä kuvaa se, kun peruna jää ruokakuntien pöydissä vähemmälle. Ajattelin, että eivät vaan osaa valmistaa perunaa :) Siitähän saa vaikka mitä herkkuja.

Matti Siikala

Sipuli on terveellistä ja herkkuva.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Minä teen makaronilaatikon aina munamaitoon. Mutta varmaan siihenkin sopisi tuo aurajuusto yhtä lailla, oletko kokeillut? Voisinpa vaikka kokeilla laittaa puolikkaan aurakolmion lootani sekaan (laitan 400 g jauhelihaa eli puolikkaan sinun reseptiäsi).

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Nyt en muista, että kokeilinko, vai päädyinkö heti ajatustasolla lihaliemeen? Käytän itsekin perinteisessä makaronilaatikossa maitoa, mutta minusta tähän lihaliemi sopii paremmin. Maitohan hyydyttää massan sellaiseksi höllyvän kokkareiseksi, lihaliemi-munaseos ei vaikuta oikeastaan muuten kuin hiukan sitovasti rakenteeseen. Juuston maku pääsee myös 'aikuismaisesti' paremmin esille lihaliemen kanssa ja näyttää myös paremmalta, kun erottuu sieltä muiden ainesten seasta.

Puolikas aurakolmio on juuri sopivasti 400 g jauhelihaa, kokeiltu on.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Okei, ehkä kokeilen sitten suoraan tuota lihaliemijuttua. Kiitos reseptistä :)

Matti Siikala

Kilot onneksi tippuu, kun penkkiurheilen talvikisoissa :-)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

http://jennitamminen1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/160972-testissa-“maailman-paras-makaronilaatikko”

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

En tuolloin vielä seurannut Vapaavuoroa, mutta hyvältä vaikuttaa. Onko viinisuositusta?

Juhani Vehmaskangas

Itse laitan aina liki kaikkiin ruokiin joita teen valkosipulia jauheena, myös lihamakaronilaatikkoon, johon käytän jauhelihan (sika-nauta parempaa :-)) ohella myös soijarouhetta. Lihaa ja makarooneja en laita kerroksittain vaan sekoitan ne keskenään. Laitan tuota valkosipulia myös lättyihin. Pippuria sen paremmin kuin chiliäkään en yleensä käytä mihinkään ruokaan. En myöskään lihalientä.