Bee "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa"

Kotimännyn latva katkeaa

 • Syksyllä tippunut oksa.
  Syksyllä tippunut oksa.
 • Tuli jo aika lähelle seinää.
  Tuli jo aika lähelle seinää.
 • Arboristi on sahannut oksat yksi kerrallaan.
  Arboristi on sahannut oksat yksi kerrallaan.
 • Latva jouduttiin poistamaan oksien kanssa, koska ei kestänyt kiipeämistä ylemmäs, oli osittain lahonnut.
  Latva jouduttiin poistamaan oksien kanssa, koska ei kestänyt kiipeämistä ylemmäs, oli osittain lahonnut.
 • Kymmenmetrinen toteemi
  Kymmenmetrinen toteemi

Kun mänty kasvaa liian lähellä taloa, on siitä mielenrauhan vuoksi luovuttava. Meillä isoja oksia on tullut alas joka vuosi. Tänään mäntymme kaadettiin ja saamme siitä polttopuut yhdeksi talveksi. Olikin viimeisiä hetkiä kaataa puu, latvasta nimittäin löytyi lahovika.

Näin rysähtää männyn latva ammattilaisten toimesta juuri tarkalleen sinne minne pitääkin.

https://.be

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tolppa-apina on hyvä taiteenlaji.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Arvostan. Ja kyllä hänelle mainitsinkin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Pitkävartinen kaatokiila ja 20m köyttä auttaa pihatukeissa noin 95%. Mutta 3v sitten tarvitsin samanmoisen ammattilaisen kahteen mäntyyn aivan talon lähellä ja naapurin rajalla. Moottorisahan käyttö ja metsähommat ovat vähän niinkuin polkupyörällä ajo. Ei sitä takapyörän varassa osaa ajaa kuten pikkupoikana. Mutta rytinää saa sahan kanssa aikaiseksi ja rinnan rottingille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paitsi jos ei ole moottorisahaa ja yrittää kaataa keskisuurta pihlajaa - on muuten kovaa puuta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Pihlaja onkin tosi oikullinen pitkine paksuine oksineen. Jouduin mökin pihalta kaatamaan vanhan ja laajalle oksiltaan levittäytyneen pihlajan muutama vuosi sitten. Pimensi koko piha-alueen ja järvinäköalan. Mutta että saa sen uunikuntoon - menee muuten aikaa. Ja juotavaa. Ja liippaa se hieman sydänalaa kun ei ole se punamarjainen syksyllä vastassa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #15

Kyllähän puihin kiintyy. Minäkin yritän tässä nyt vaan olla reipas ja katsoa asiaa järki edellä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

No se pihlaja oli liki oksaton ja korkea, ja tyttären istutusten tiellä. Siellä käydessäni sanoin tuosta vain että kaadan sen enkä enää edes muista millä sahalla, vaikka kai se kuitenkin pokasaha oli vaikka välillä juuttuikin kiinni. Ja kaatuihan se lopulta.

Tästä tuli mieleen uusavuttomat puunkaatajatkin, aikanaan omakotitalossa asuessa naapurin isäntä kaatoi tontiltaan pienen kuusen ja koko perhe ihaili ympärillä. - Taisin nokittaa siihen kun istuivat pihassaan kaatamalla meidän puolelta isomman, hyi mua! :)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #17

Olen partioliikkeen ehdoton kannattaja. Paluumuuton jälkeen olin 86...89 Joensuun Eräsissien sudenpentujen vetäjänä. Retkillä oppivat pojat jopa riukuvessan tekemisen puusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Piironginlaatikossa on jälkikasvun partiosta muistoja, ja muistan hämärästi että olisivat syöneet/paistaneet leirillä nuotiossa joko lähipurosta pieniä nahkiaisia taikka sammakoita ilman suolaa. Ei kuulemma ollut hyvää.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kaatokiila on hyvin toimivan näköinen apuväline, ja parikymmentä metriä köyttä oli näilläkin. Siitä vaan hyppäsivät aidan yli naapurin puolelle, että saivat siitä kaiken hyödyn irti. Kannon jyrsijä oli oikea helvetinkone, ääneltäänkin.

Luulenpa, että meilläkin ollaan rinta rottingilla ihan vaan kirveen kanssa sitten joskus, kun puu on saatu klapeiksi. Näyttää aika isolta hommalta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten te varmistitte, ettei mikään lintu ollut ehtinyt tehdä pesä mäntyyn?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kiikarilla miehet tutkivat puun. Sellainen yllätyshän tässä oli, mitä ei silmillä havaitse, että latvan runko oli osittain lahonnut, ja se piti poistaa oksat mukana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin kaadoin eilen ison petäjän, kun sekin oli latvasta laho tai sen latva oli jo aikoinaan katkennut, mutta se oli naamioitunut toisen puun latvuksen sisään. Tai iso ja iso. Isompi jäi siihen vielä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #22

Onko sinulla enemmän tilaa kaataa puita, vai joudutko sahaamaan osissa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Kokonaisena kaatui, latva oli katkennut lumen painosta aiemmin. Piti kaataa nyt, kun on vielä lunta täällä, muuten olisi mennyt kesällä mansikkamaan päälle. Ei tämä iso tontti ole noin 2200 m2. Viime keväänä kaadoin haapoja ja ne oli pahat, kun sähkölinjat olivat kolmella sivulla, eli oli vain yksi suunta mihin kaataa kaikki. Kaksi isointa oli sellaisia, että kiittelin taivaaseen päin koko loppupäivän kun sain ne kaadettua onnellisesti. Niissä kun oli oksapaino vasten kaatosuuntaa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #24

Verrattuna täällä oleviin tontteihin, meillä vajaa 600 m2, teillähän on ihan iso ala :) Tuossa meidän männyssä oli paino myös vastaiseen suuntaan eli taloon päin — oli ihan silmillä havaittavissa, niin paljon oli kallellaan. Taitava olet sinäkin, kun sähkölinjoja väistelet noin vain.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Juu onhan se noinkin, mutta olen ollut ennemin sellaisella paikalla jossa tontti mitattiin hehtaareissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Ellei peräti saa puunkaatoapua niin eikös sähköyhtiöstä tulla ainakin laskemaan linjoja alas silloin kun kaataa läheltä puita?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Juu sähköyhtiöstä tullaan tarvittaessa ja pyydettäessä. Asukas kuitenkin maksaa puunkaatoavun ja hoitaa järjestelyt. Ja kun ilmoittaa työstä etukäteen ja pyytää arvioimaan ei kustannukset ole niin isot jos vahinko sattuukin, kun sähköyhtiö tietää olla varuillaan, mutta vastuu on asukkaan aina.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

OK, kustannuksista en tiennyt.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Isomummuni aiheutti aikanaan melkoisen älämölön suvussamme. Isomummu oli sitä ikäluokkaa, että kaikki piti tehdä itse, eikä apua saanut pyytää.

Mummun pihassa kasvoi koivu, joka varjosti mummun ikkunaa. Puu oli niin korkea, että se piti sahata poikki kahdessa osassa. Niinpä tämä 70+ nainen otti ja kiipesi puuhun sahaamaan sen poikki keskivälistä. Mummu ehti kaatamaan sen alaosankin ennenkuin joku sukulainen huomasi tilanteen ja säntäsi väliin.

Polttopuut jäivät sitten nuoremman polven pilkottaviksi.