Bee "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa"

Nurmikkohaaveesta totta

  • Mies teki putkesta, kivistä ja sementistä jyrän.
    Mies teki putkesta, kivistä ja sementistä jyrän.
  • Tältä näyttää ilmattu nurmikko (3.6.-15). Kohenee entistä rehevämmäksi muutamassa viikossa.
    Tältä näyttää ilmattu nurmikko (3.6.-15). Kohenee entistä rehevämmäksi muutamassa viikossa.
  • Neljä viikkoa ilmauksen jälkeen 30.6.-15.
    Neljä viikkoa ilmauksen jälkeen 30.6.-15.

Vajaa kymmenen vuotta sitten, kun olimme saaneet talomme rakennettua sisäpuolelta asuttavaksi, kävimme pihan rakentamisen kimppuun. Halusin upean, niin lähelle kuin mahdollista englantilaisista sarjoista tutun nurmikon — ja päätin onnistua. Ja kyllä se onnistuu, mutta vaatii paljon tekemistä. 

Teetin aluksi maa-analyysin tontilla olevasta maasta. Selvitys luokitteli sen hietamoreeniksi ja Viljavuuskeskuksen ohjeiden mukaan paransimme sitä turpeella, lannoitteilla ja kalkilla. Tuota  kasvualustaa on noin puolessa nurmikostamme. Puolet on ostettua nurmikolle sopivaa multaa. Alustan paksuus tehtiin noin 25 cm:ksi. 

Kuulun ajan kanssa pihaa rakentavaan ihmistyyppiin, ja noin 200 m2 nurmikkoalue tehtiin kolmessa osassa vuoden välein elokuussa. Muotoilussa on huomioitu ettei vesi jää missään seisomaan paikoilleen eli pinta ei ole suora vaan erittäin loivasti kumpuileva. 

Oman kokemuksen mukaan syyskylvö on ollut kosteuden puolesta hyvä ratkaisu. Kun siemet on hyvin jyrätty ja sopivasti peitelty paikoilleen, eivät ne lähde liikkeelle.

Esimmäisinä vuosina kyykin rikkaruohoja nyhtämässä ahkerasti viikottain; en muuten ole koskaan nähnyt ketään muuta sellaista tekemässä. Se kannatti, nyt tarvitsee enää 3-4 kertaa vuodessa kävellä nurmikko läpi — toki huolellisesti — eikä poistettavaa kerry kun puoli sangollista.

Muutama vuosi perustamisen jälkeen aloitettiin nurmikon koneellinen ilmaus pari kertaa kesässä. Nurmesta poistetaan kolmasosa, ja ’kylvetään’ paljon hiekkaa perään. Sammal on pysynyt loitolla. Lisäkatetta emme ole lisänneet, mutta hyväksi sekin varmasti olisi. Myös lannoitus keväällä ja heinäkuun alussa kuuluu hoitoon, ja tietenkin kalkitus muutaman vuoden välein. Pidän lyhyeksi leikatusta nurmesta eli leikkaus kerran viikossa kuuluu rutiiniin.

Nurmikkomme on hieno, uskallan näin itse arvioida, mutta ei se itsestään ole tullut eikä myöskään itsestään sellaisena pysy. Motivaatiota tarvitaan ja siksi luulenkin, että aika harvoin näkee upeita nurmikoita.

Ilmasimme nurmikkomme viime lauantaina, joten tällä hetkellä se on, kuten kuvassa näkyy, harvennettu. Lisään uuden kuvan juhannuksen jälkeen, kun se taas on rehevimmillään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Unohtui kastelu kuivina kausina ja varsinkin ensimmäisinä vuosina. Siinä vierähtää noinkin pienellä alalla toista tuntia, kun vaihtelee kastelukohtaa.

Ilta on hyvä aika kastelulle, kun on viileäpää: vesi ei haihdu niin nopeasti vaan ehtii imeytyä juuristoon. Suihkun liikettä on rauhoittavaa seurata, usein myös lueskelen odotellessani.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olin tyttäreni kanssa laittamassa keinonurmea hänen pihalleen useita vuosia sitten. Hyvin onnistui ja hyvä tuli. Itse on tuollaiseen puuhaan ole ryhtynyt. Luonnon nurmesta on kasvanut hieno ilman tarvetta poimia rikkaruohoja. On kuin englantilainen nurmi konsanaan. Ajetaan kerran tai pari viikossa kasvusta riippuen. Joten kun on vähän aikaan, voi toimia näinkin ja hyvä tulee.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

itseäni kiehtoo tuo rikkaruohottomuus. Se on vähän kuin kasvattaisi harvinaista kasvia pihassa. Naapurissa asuu hippityylinen sukulainen, joka antaa kaikkien kukkien kukkia ja se sopii täydellisesti hänelle. Jokainen tyylillään.

Pysyykö muuten sammal ilman ilmausta poissa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sammalhan ei tykkää kalkkisesta maasta, joten sillä ehkä myös torjuu sammalta. Minun kaupunkipihallani on sammalta ja on kaunis ja ikivihreä, eikä juuri hoitoa vaadi.