Bee "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa"

Kansallispuvut käyttöön

  • Yli 40 vuotta sitten kutomani Saarijärven kansallispuvun hame, liivi ja huivi kankaat.
    Yli 40 vuotta sitten kutomani Saarijärven kansallispuvun hame, liivi ja huivi kankaat.

Puheenvuoron puolella on kirjoitus saamelaisesta käsityökulttuurista, ja yhtenä kysymyksenä on, kuka saa käyttää perinteisiä lapinpukuja. Silmäni pyöristyivät, kun luin, siis mitä… joku määrää jossain jotain…

Asia koskettaa itseäni juuri nyt siksi, että tein löydön varastossani: itse 70-luvulla kutomani kansallispuvun hameen, liivin ja huivin kankaat. Olin silloin teini, eikä puvun valmistaminen kankaita pitemmälle ollut enää kiinnostanut. 

Kyselin facebookissa, että mitähän tälle vuosituhannelle sopivaa voisin kankaista tehdä. Vaatesuunnittelija kaverini kirjoitti, että arvokkaista kankaista kannattaa valmistaa ne, mitä niistä on alunperinkin ollut aikomus tehdä. Mutta, että nykyisin ei enää olla tarkkoja siitä miten niitä käytetään. Liivi käy hyvin farkkujen kanssa, hame t-paidan jne. 

Innostuin ideasta ja nyt olen tilannut kaavat ja ohjeet, ja tulevaisuudessa tulen käyttämään puvun osia juurikin kaverini neuvomalla tavalla. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Birgitta, onpa sinulla ollut aarteita kätkössä, itse kangaspuilla kutomiasi kankaita. Tekopalkkaa sitä kertyy kun ompelet valmiiksi, kansallispuvuilla on hintaa. Tarvikkeista ei mainita kuinka ne on kudottu, mutta tuskin käsin:

https://www.vuorelma.net/6

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

En todellakaan vain muistanut noita kankaita :)

Hyvissä hinnoissahan puvut ovat. Kun nyt tilasin kaava-ohjeet hameeseen, liiviin ja puseroon tuolta Suomen perinnetekstiileiltä niin ne maksoivat 18,90 e. Saarijärven puku on tällä hetkellä tarkistettavana, eli tulee muuttumaan tulevaisuudessa, siksi poistuvana mallina ohjeet olivat noin halvat.

Saattaa käydä niin, että menen paikallisen työväenopiston kursille keväällä, ettei tarvitse kaikkea tekemiseen liittyvää esim. pistoja pähkäillä vain itsekseen. Olen kyllä ihan innostunut tekemisestä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Varmaan kannattaa kun on noin tyyriit aineet, tietää sitten ainakin että on taiteen kaikkien sääntöjen mukaan tehty. Sitä unohtaakin kaikenlaista, löysin taannoin joskus virkkaamaani pitsiä ja askartelin siitä koristetyynyliinan, mutta ensin piti kääntää varastosta käsityölehteni nurin jotta muistin miten ommellaan kiinni, netistäkään kun ei löytynyt ohjetta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #3

Totta, että kun ei pitkään, pitkään aikaan ole tehnyt jotain niin ei muista kaikkea. No, merkitsin nyt kalenteriin, että ilmoittautuminen kursille alkaa 13.12. klo 11 :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Laita sitten ainakin juhannuskuvia:) Taitaa muuten olla ainoa kansallispuku, jossa olen tätä ennen nähnyt vyöllä avaimen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Linkki sivulle, jonka oikealla laidalla on linkit lähemmäs sataan kansallispukuun. Hyvät kuvat ja esittelyt puvuista.

https://kansallispuvussa.wordpress.com

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ne kansallispuvut menevät usein perintöinä, ja minäkin sain pienenä serkkutytöltä. Niitä pienten tyttöjen kansallispukuja en ole muualla nähnyt, kaiketi ihan epävirallinen loppuhamekankaasta tehty liivihame valkoisine puseroineen. Mutta oli se vaan hyvin mieluinen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Äidin sisko teki aikoinaan neljälle tyttärelleen puvut, mutta näillä tyttärillä on vain poikia :) Ehkä sitten seuraavassa polvessa on tyttöjäkin.